Scroll Top
vorstengraf oss

DE VORST VAN OSS

Vorst van Oss bieren

Het leek ons vreemd dat de Vorst van Oss in zijn tijd geen bier dronk. Na enig graafwerk hebben de brouwers van Thissens Brouwerij een oud bierrecept gevonden. Nadat we de oude kleitabletten hadden vertaald naar werkbare recepten, kwamen de bieren weer boven water.

Eindelijk, na bijna 3000 jaar, kunnen we weer genieten van de Vorstelijke bieren!

Eer de vorst van oss

Geen mens die niet even naar deze gigantische blikvanger kijkt bij het nemen van de rotonde bij Museum Jan Cunen. Om de Vorst van Oss te eren besloot de gemeente Oss om een gigantische replica te maken. Vanaf 2019 staat op deze rotonde het enorme vorstenzwaard te pronken.

Kromzwaard rotonde Oss

Het kromzwaard op de rotonde bij Museum Jan Cunen

vorstengraf oss

Vorstengraf van de Vorst van Oss

vorstegraf Oss krom zwaard

Urn met de inhoud, waaronder het kromgetrokken zwaard (Foto: Museum Jan Cunen – RMO)

De vorst van Oss

Met een doorsnede van 54 meter en 3 meter hoog, ligt in Oss het grootste vorstengraf van Nederland. Het graf dateert uit de ijzertijd, zo’n 700 jaar voor Christus. Niet alleen uit de grote grafheuvel valt af te leiden dat hier iemand met status lag begraven, ook de waardevolle voorwerpen die zijn gevonden duidden hierop. In het graf zijn diverse vondsten gevonden, zoals een paardentuig en een bronzen emmer. In deze bronzen emmer, situla genaamd, zaten zowel de bezittingen als de crematieresten van de overledene. 

 

Wat de plek uniek maakt is het kromgebogen zwaard wat in de situla gevonden is. Het zwaard was afgewerkt met goud, iets wat nauwelijks voorkwam in die tijd. Hieruit valt af te leiden dat de overledene wel een machtig en rijk man moet zijn geweest. Uit onderzoek is gebleken dat deze Vorst in de 8e eeuw voor Christus leefde.

 

Voor meer informatie over de Vorst van Oss, ga naar datisoss.nl of bezoekdemaashorst.nl en neem een
kijkje op de website van het jancunen museum.